Nanodeeltjes zonnebrandcrème toch giftig?

Nanodeeltjes zonnebrandcrème toch giftig?

De meestgebruikte nanodeeltjes in consumentenproducten blijken giftig te kunnen zijn. Het gaat om titaandioxide-deeltjes die, wanneer je ze inslikt of in de bloedbaan komen, schade aanrichten. Dat schrijven wetenschappers in Cancer Research. Maar is dat een reëel risico?

Nanodeeltjes zijn alle stoffen die niet veel groter zijn dan een miljoenste millimeter. Verrekte mini dus. Dat geeft nanodeeltjes bijzondere eigenschappen.

Zonnebrandcrème - reden voor paniek?Popup

Zonnebrandcrème: nu ineens toch een gevaar? Alleen als je het opdrinkt.

Zo klein zijn heeft z’n voordelen: nanodeeltjes mengen gemakkelijk met andere stoffen waar ze hun trucje kunnen doen. Fabrikanten maken hier handig gebruik van. Titaandioxide-bolletjes lijken als nanodeeltje doorzichtig te zijn, en tegelijk UV-straling terug te kaatsen. Dus stoppen fabrikanten het nanodeeltje in bijvoorbeeld in doorzichtige zonnebrandcrème: je kunt zien dat je bruin bent, maar kankerverwekkend zonlicht ketst zo van je af.

Maar is dat wel veilig, al die titaandioxide-bolletjes? Zijn die titaandioxide-bolletjes zelf niet kankerverwekkend? Nieuw onderzoek zegt een voorzichtige ‘ja’. De deeltjes richten in hoge doses wel degelijk schade aan in het lichaam. Dat schrijven Benedicte Trouiller en zijn collega’s in de nieuwste uitgaven van het tijdschrift Cancer Research.

Lees verder via deze link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s