Helpt Astragalus uw telomeren te verjongen?

Helpt Astragalus u te verjongen?
Astragalus, is een van de bijzondere kruiden uit de Traditionele Chinese Medicijnenleer  (TCM) die verjongende kwaliteiten heeft.  De Chinese naam voor Astragalus is Hung Chi. Letterlijk betekent dit: ‘grote levenskracht’. Astragalus is een bestanddeel van bijna alle (weerstandverhogende) Chinese kruidenmengsels.

Wat is er bekend over astragalus vanuit de TCM?

 • Isoflavonoiden in Astragalus kunnen diabetes reguleren,
 • Verbetert de functie van de longen,
 • Polysachariden in astragalus stimuleren het immuunstysteem,
 • Bevat aminozuren .

Wat heeft astragalus met onze telomeren te maken?
De Astragalus wortel bevat cyclo-astragenols en astragalosides, twee krachtige moleculen die betrokken zijn bij het activeren van telomerase productie van enzymen. Uit onderzoek blijkt dat een hoge dosis van deze moleculen het potentieel hebben om niet alleen uitputting te voorkomen maar om daadwerkelijk de wederopbouw te activeren van de telomeren die al verloren zijn gegaan.

Wat zijn telomeren?
Een telomeer is een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Bij iedere celdeling wordt de telomeer een stukje korter. Een telomeer kun je vergelijken met het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter. Deze slijt bij gebruik. De telomeer beschermt het DNA, zoals het stukje plastic de schoenveter beschermt. Als de telomeer te kort wordt gaat het DNA van de chromosoom schade oplopen zoals de veter gaat rafelen als het plasticje slijt. De cel kan zich niet meer kan delen, wordt oud en gaat dood. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden zou blijven, kan de cel zich blijven delen en eeuwig leven.

Veroudering door verkorting van telomeren
Alleen geslachtscellen en kankercellen (en stamcellen) hebben telomeren die niet korter worden. Dat komt doordat het enzym telomerase in deze cellen beter werkt. Voor geslachtscellen is dat maar goed ook, anders zou het nageslacht met steeds kortere telomeren worden geboren.

De telomeren spelen een belangrijke rol in het onderzoek naar veroudering en ziektes die optreden bij het ouder worden. Dat telomeren korter worden is reden voor veroudering en ziekte, zeggen wetenschappers. Korte telomeren zijn duidelijk verbonden met kanker, vaatziekten, osteoporose en afweerzwakte.

We worden ziek door korte telomeren
Dat dit werkelijk zo is blijkt uit onderzoek: korte telomeren verdrievoudigen de kans op een hartinfarct en verzevenvoudigen de kans op sterfte door infectieziekte. In onderzoeken wordt gemeld dat kortere telomeren in de witte bloedcellen het gevolg zijn van celdelingen en ontstekings-processen. Bij hart-en vaatziekten is altijd een ontstekingsproces gaande.

Oorzaak of gevolg?
De vraag of telomeerverkorting nu oorzaak of gevolg van ouderdom is werd in de jaren negentig van de vorige eeuw beantwoord door een experiment waarin werd aangetoond dat het mogelijk was de veroudering om te keren door de telomeren te verlengen. Onderzoekers voegden telomerase toe aan gewone lichaamscellen en maakten ze daarmee onsterfelijk. De cellen gedroegen zich als onsterfelijke cellen.

Wat kunnen we doen om de telomeren op lengte te houden
Wat kunnen wij doen om onze telomeren op lengte te houden zodat we lang gezond blijven en mogelijk langer leven?

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging in de vrije tijd houdt telomeren op lengte volgens een recent (2008) onderzoek, ook nadat gecorrecties waren aangebracht voor leeftijd, geslacht, gewicht, roken, sociaal economische status en fysieke activiteit op het werk.

Sporten houdt de telomeren langer, maar extreme duursport (bv marathons) maakt de telomeren korter.

 • Niet roken. Roken verkort de telomeren.
 • Beperk ontsteking en oxidatie. De lengte van telomeren wordt bepaald wordt door de staat van oxidatie en inflammatie (=ontsteking).
 • Krachttraining houdt de telomeren in spieren lang en houdt spieren dus jong.
 • Neem supplementen die ontsteking en oxidatie remmen. Polyfenolen en xanthonen zijn zeer goede anti oxidanten en ontstekingsremmers, en worden respectievelijk geleverd door thee en mangosteen, alsmede dus thee-extract en mangosteenextract. Door deze anti oxidatieve effecten en door anti ontstekingsefffecten, worden telomeren geconserveerd.
 • Een gezond gewicht handhaven. Overgewicht verkort de telomeren.
 • Zorg voor voldoende zonlicht. Vrouwen met hogere concentraties vitamine D in het bloed tonen minder aan leeftijd gerelateerde veranderingen van het DNA en hebben langere telomeren in de witte bloedcellen. De onderzoekers brengen dit in verband met ontstekingsactiviteit.
  Personen met een hogere concentratie vitamine D in het bloed verouderen daardoor mogelijk minder snel dan personen met een lagere vitamine D-status. Dit onderzoek kan ook de beschermende invloed van vitamine D op hartziekten en kanker verklaren.
 • Zorg voor ontspanning. Cortisol, een stresshormoon, vertraagt de werking van telomerase in T lymfocyten en verkort dus de telomeren. Stress is geassocieerd met kortere telomeren bij gezonde proefpersonen.

Houd je telomeren lang door lichaamsbeweging, niet roken, een gezond gewicht, voldoende vitamine D (zonlicht), en ontspanning. Houdt daarnaast je oxidatie en ontstekingsreacties onder controle door de zuur-base evenwicht te behouden. Neem aanvullende supplementen om oxidatie en ontsteking laag te houden en eet veel fruit en veel groenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s