De top 5 beste superfoods aller tijden

Chlorella poeder of tabletten
Chlorella is de meest rijke en complete voedselbron van chlorofyl die er in de natuur is te vinden. Chlorofyl is een krachtige reiniger en ontgifter van het lichaam.

Het is een eencellige alg en extreem rijk in vitamines, mineralen, aminozuren, essentiele vetzuren en polysachariden. Chlorella ondersteunt de functie van het brein en lever, verbetert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem zodat het sterker bestand is tegen virale ziektes en helpt het lichaam te regeneren.

Gebleken is dat de stoffen die zich in de celwand van de Chlorella bevinden, zich door een natuurlijk fixerend vermogen kunnen binden met zware metalen als lood, kwik en cadmium en zodoende een sterk reinigende werking hebben. De combinatie van deze reinigende stoffen noemt men ook wel de Chlorella Groei Factor (CGF). Dankzij het hoge gehalte aan chlorofyl vergemakkelijkt Chlorella het verteren van voedingsstoffen als eiwitten en remt het de groei van ongewenste bacteriën. De behandeling van darm- en maagklachten kan met Chlorella effectief worden ondersteund. Chlorella maakt het bloed krachtiger; het helpt het calciumgehalte op peil te houden en het verbetert de opname van ijzer.

Tevens heeft Chlorella zijn unieke groeifactor wat ervoor zorgt dat ons weefsel sneller heelt of wordt vernieuwd, verdubbeld de groei van lactobacillus (pro-biotica) en vecht tegen vrije radicalen. “Gebroken cel” chlorella zorgt voor een hoge absorptie en opname van de anti-oxidanten, carotenoïde, RNA and DNA, nucleic zuren, proteïne, vitamine, mineralen en andere bevorderende nutriënten in chlorella.

Spirulina poeder of tabletten
Spirulina is een blauwgroen spiraalvormige algje, dat behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld. Het bestaat uit volwaardig eiwitten, vitaminen (o.a. B12) en een twaalftal mineralen (o.a. ijzer), een hoge concentratie aan chlorofyl of bladgroen en andere phytochemicaliën, enzymen en antioxidanten met een celbeschermende functie. Het is tevens zeer rijk aan het anti-inflammatoire gammalinoleenzuur, dat ook een rol speelt in het cholesterolmetabolisme.

Spirulina wordt aangeraden bij :

 • Herstel na ziekte
 • Zwakte, vermoeidheid
 • Zware geestelijke en lichamelijke inspanning
 • Overgewicht, problemen met het vetmetabolisme
 • Zwangerschap, menstruatieklachten, menopauze
 • Klachten van de huid, haren en nagels
 • Reiniging van afvalstoffen in het lichaam
 • Zwak immuunsysteem
 • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 • Bloedarmoede (B12, foliumzuur, chlorofyl, ijzer)
 • Leveraandoeningen
 • Maagzweren (chlorofyl bedekt de geïrriteerde maagwand)

Bij langdurige inname verbetert spirulina de celstofwisseling en zorgt voor een normaliserend effect op de eetlust; de drang om te snoepen verdwijnt.

Het werkt niet slijmvormend en wordt daarom toegepast in zuiveringskuren om oud slijmerig materiaal uit het lichaam te verwijderen. Doordat het de cellen en gewrichten sterk zuivert, kan het gebeuren dat er een overbelasting van de lymfecirculatie en pijnlijke gewrichten ontstaan. Deze verschijnselen zijn echter tijdelijk en kunnen met aangepaste therapieën verlicht worden. Chlorofyl ontgift de lever, bestrijdt ontstekingen en voorkomt tandbederf.

Het heeft een versterkende werking, beter dan ginseng, stuifmeel en andere producten. Het is ook een natuurlijk antibioticum. Spirulina versnelt de opbouw van het cellulair immuun-systeem, verhoogt de antilichaam productie en beschermt tegen contactbacillen. Het bevat phycocyanin, dat werkt als erythropoetin, (EPO). EPO is het hormoon dat het beenmerg reguleert bij de productie van witte bloedlichaampjes. Phycocyanin stimuleert het onvolgroeide of beschadigde immuunsysteem om te groeien of zichzelf te repareren, als het geïnfiltreerd werd door infecties, giftige bestanddelen of straling. Wetenschappers vonden ook een polysaccharide (een complex suikermolecuul) uniek voor spirulina. Spirulina polysaccharide reageert ongeveer hetzelfde als Phycocyanin. Het is zeer potent en het activeert het immuunsysteem. Het verbetert het vermogen om lichaamsvreemde microben of bacteriën op te sporen en te vernietigen, en het vermogen om te ontgiften. Het verhoogt ook de opbouw van T-cellen en verbetert de functie van de thymusklier.

Maca poeder
Maca Lepidium Meyenii is de officele latijnse benaming voor een knolgewas dat op groote hoogte groeit in de Andes in Peru. In de volksmond wordt over het algemeen gesproken over Maca of Maka. Het Maca knolgewas heeft qua vorm nog het meeste weg van een radijs en de kleur lijkt het meeste of die van een aardappel. Het is de enige eetbare plant die in Peru groeit op een hoogte van 3.000 tot 4.500 boven de zeespiegel. Peruviaanse Maca bevat maar liefst 31 mineralen, wat de werking als een katalysator voor ons organisme verklaart. Een katalysator is een chemische samenstelling zonder dewelke de essentiële biochemische reacties van onze cellen in ons lichaam onmogelijk zouden zijn. Hoe sterker de katalysator, hoe minder energie deze lichaamsprocessen zullen verbruiken. Op deze manier draagt Maca bij tot de verjonging van onze cellen en komt het onze vitaliteit ten goede. En dan hebben we het nog niet gehad over twee heel belangrijke vitaminen die de Maca-wortel rijk is, namelijk vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12. Foliumzuur is bijzonder belangrijk omdat in onze voeding van nature heel weinig foliumzuur zit. Foliumzuur wordt dikwijls verward met folaten, die wel in onze voeding zitten, voornamelijk in bladgroenten. Er bestaat echter een groot verschil met betrekking tot de opneembaarheid.   Vitamine B11 (foliumzuur) is een chemisch bestanddeel van folaten en kan er bijgevolg uit geïsoleerd worden. Foliumzuur is dan ook voor 85 tot 100 % opneembaar terwijl dat voor folaten maar voor 50% het geval is.

Bovendien zijn folaten bijzonder onderhevig aan temperatuursverschillen, lucht en licht. Na drie dagen bewaring in de koelkast zijn er al gemiddeld  70 % van de folaten verloren gegaan. Onze klassieke bereidigswijzen zoals koken en bakken zorgen ervoor dat de weinige resterende folaten ook nog eens verdwijnen. Foliumzuur is echter onmisbaar voor de aanmaak van het DNA en RNA, de bouwstenen van ons erfelijk materiaal en het leven. Bovendien speelt foliumzuur ook een essentiële rol bij de productie van rode  bloedlichamen en het behoud van een gezond hart. Tot op heden zijn er in de Maca-plant 4 alkaloïden geïdentificeerd. Macaïne 1, 2, 3, en 4 zijn door Dr. Chacon in verband gebracht met de activering en de regulering van de hormonen in de hersenen (6). Maca is zo veelzijdig en waardevol omdat het op de hypothalamus en hypofyse werkt, en zo het hormonaal evenwicht herstelt en bevordert. Het gaat met andere woorden om een unieke holistische benaderingswijze om de hormonenproductie naargelang de behoeften, leeftijd en het geslacht te beïnvloeden. Maca is dus bij uitstek aangewezen bij hormonale klachten en in die zin vormt Maca een natuurlijk, veilig en efficiënt alternatief voor hormonale substitutietherapie (HST). Maca heeft dan ook een weldadig effect bij vruchtbaarheidsproblemen, de menopauze, vermoeidheid, geheugenstoornissen, osteoporose, en falende immuniteit.

Maca is voor ongeveer 10% samengesteld uit proteïnen of eiwitten, meestal aminozuren. Aminozuren vormen de bouwstenen voor de proteïnen en zijn uitermate belangrijk voor een goede werking van onze celfuncties. Ons lichaam maakt met behulp van aminozuren neurotransmitters aanzoals dopamine en noradrenaline, die de singalen tussen de zenuwcellen overbrengen. De belangrijkste aminozuren die voor de aanmaak van deze neurotransmitters zorgen zijn phenylalanine, tyrosine en histidine. Deze komen allen overvloedig voor in de Macawortel. Maca is ook heel rijk aan arginine. Arginine versterkt het libido en verbetert de sexuele prestaties. Klinisch onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat het de vruchtbaarheid positief beïnvloedt door een grotere productie en beweeglijkheid van de zaadcellen. Bovendien heeft arginine vaatverwijdende eigenschappen waardoor vaatverwijdende eigenschappen, waardoor de bloedtovoer naar de voortplantingsorganen verhoogd wordt. Maca wordt dan ook niet onterecht door velen als de natuurlijke Viagra bestempeld.

Tarwegras
Een wondermiddel? Nee hoor gewoon de grassoort die de meeste voedingsstoffen bevat die onmisbaar zijn voor het menselijk lichaam. Al is het voor mensen niet mogelijk om de voedingstoffen uit gras te halen. In sapvorm kan ons lichaam die goede vitaminen en mineralen wel opnemen.  Tarwegras als super food is simpelweg het groene, grassige gedeelte van tarwe. Dit gedeelte van tarwe wordt geoogst wanneer de planten nog heel jong zijn, binnen twee weken na het ontkiemen van de plant.

Het mooie van tarwegras is dat het ook heel gemakkelijk zelf te kweken is. Als je een tuin hebt is het uiteraard heel goed te doen, maar ook als je een balkon of binnenshuis een (superfood)tuintje hebt dan kun je zonder al teveel moeite je eigen tarwegras laten groeien. Tarwegras is een uitstekende bron van vitamines, aminozuren en enzymen. Het is een bewezen goede bron als je een detox wilt gaan doen, het helpt om je spijsverteringskanaal schoon te maken en het geeft je een enorme energieboost.

Tarwegras bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 en K. Wanneer tarwegras wordt gekweekt op grond die zeer rijk is aan mineralen, dan assimileert tarwegras het hele spectrum aan 92 mineralen en sporenelementen, en `levert` die aan z`n consument. Met name noemen we de mineralen zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel. Er zijn op deze aarde drie rijke bronnen aan chlorofyl, namelijk gras, algen en alfalfa.
Chlorofyl is zonlicht-energie die door fotosynthese is omgezet en wordt opgeslagen in de plant. En degene die de plant eet of het sap van de plant drinkt, die krijgt als het ware getransformeerd zonlicht binnen! Chlorofyl is de proteine (het eiwit) van het plantenrijk. Het geeft de planten hun groene kleur. We zouden een parallel kunnen trekken met het menselijk bloed.

Wanneer we chlorofyl vergelijken met een molecule haem, een onderdeel van haemoglobuline, de zuurstof-transporteur in het menselijk bloed, dan blijkt dat die twee bijna identiek zijn. Chlorofyl is opgebouwd rond een kern van magnesium; haem daarentegen is opgebouwd rond een kern van ijzer.

Gojibessen of gojiberries
Het gedroogde vruchtje van de boksdoorn (Lycium barbarum), is een plant uit de nachtschadefamilie. Deze plant groeit tegenwoordig zo’n beetje overal op de wereld, maar wordt voornamelijk in China en dan in het bijzonder in provincie Ningxia commercieel verbouwd. De kleine, oranjerode besjes worden als ze rijp zijn voorzichtig geplukt om daarna in de zon te worden gedroogd. Al eeuwenlang wordt dit besje in China geroemd om zijn (vermeende) positieve werking op de gezondheid en sinds is aangetoond dat ze boordevol anti-oxidanten zitten merkt ook het westen dit besje aan als “superfruit”. De smaak is friszurig en een beetje zoet. De textuur en vorm doet aan een rozijntje denken.

Goji bessen bevatten polysachariden die het immuunsysteem versterken. Goji bessen bevatten maar liefst 18 amino zuren! Dat is bijvoorbeeld ten opzichte van bijenpollen erg veel. Naast veel aminozuren bevatten Goji bessen 21 mineralen, waarvan de voornaamste zijn ijzer, koper, zink, selenium (wat in de Nederlands bodem bijna niet meer voorkomt), fosfor, en calcium. Rijpe vruchten bevatten ongeveer 11 miligram ijzer per 100 gram, beta-sisterol (een ontstekingsremmer) linolzuur ( vetzuur), Sesquiterpenoiden (cyperone, solavetivone), tetrapenoiden (zeaxantine, physaline), en betaine (0,1%).
Verder blijken Goji bessen een grote hoeveelheid anti oxydanten te bevatten, meer nog dan braambessen, frambozen, bosbessen, cranberry`s.
Andere zeer belangrijke stoffen die in de Goji bes gevonden worden zijn onder andere ijzer, vezels, vitamine C (de hoeveelheid vitamine C is per gewicht 500x meer dan bij sinaasappels!), vitamine B, vitamine E, beta-carotine, beta caroteen (veel meer nog dan in bijvoorbeeld wortelen), mineralen, aminozuren, eiwit, essentiele vetzuren, selenium, germanium, fosfor, cyperone, physalin en een verscheidenheid aan andere essentiele ingredienten die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid.

Zelf ervaren? www.nutribliss.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s