De heilzame werking van Neem Olie en Neem Poeder

De Neemboom, oftewel Azadirachta indica of Antelaea azadirachta, is een groene, tot 16 meter hoge, boom met langwerpige bladeren. Zijn kleine witte bloemen geuren aangenaam en lokken veel insecten zoals bijen aan. Een specialiteit is de Neemhoning die geproduceerd wordt door bijen die bijna uitsluitend pollen en nectar van de Neemboom verzamelen.

Oorspronkelijk komt de Neemboom uit India en Sri Lanka maar is nu ook te vinden in Australië, Indonesië en West-Afrika. Op dit moment groeien in India ruim 18 miljoen Neembomen.

In het oud-Persische Farsi werd de Neemboom Azad Darakht i Hindi genoemd wat woordelijk de “vrijgevige Indische boom” betekent. Deze betekenis is in de hedendaagse botanische naam nog terug te vinden.

De heilzame werking van Neem werd al 3500 jaar geleden in Indische religieuze en medische geschriften vermeld. In vroege medische Sanskriet geschriften is reeds een opsomming te vinden van de helende werking van de vruchten, zaden, bladeren en wortels. Alle delen van de boom vinden reeds vele eeuwen hun toepassing in de Ayurvedische geneeskunde.

Veel plantaardige stoffen krijgen door hun bijzondere werking vaak het etiket “wondermiddel” opgeplakt. In sommige gevallen is dit ook terecht en kunnen plantenextracten of oliën menselijke kwaaltjes en ongemakken helpen oplossen. De kennis over de werking van bepaalde planten is ontstaan uit vele eeuwen ervaring en zo wordt de Neemboom door de inheemse bevolking in Azië dan ook als “wonderboom” gezien.

In de Indiase huishoudens geldt deze heilige boom als allesgenezer voor alledaagse kwaaltjes en wordt daarom ook wel de “Dorpsapotheek” genoemd.

De neemtak wordt nog steeds als natuurlijke tandenborstel gebruikt en vanuit de zaden wordt een prachtige olie geperst die je in kunt nemen om het afweersysteem te versterken.

In de laatste 20 jaar is veel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Neem verricht. Hierbij zijn veel van uit overleveringen bekende toepassingen als werkzaam bevestigd, zodat er nu steeds meer producten voor de meest verschillende toepassingen op de markt komen.

Neemolie heeft antiseptische, antivirale en antibacteriële eigenschappen. Te gebruiken puur of in mengsels o.a. bij; verzorging droge of gevoelige huid, pijnen, herpes, psoriasis, acne, dermatitis, oedemen, (zwemmers)eczeem, huidschimmels, nagelschimmels, scabiës en hoofdluis. Als pakking bij de behandeling van roos en een vette hoofdhuid.

De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën. Toevoegen tot max. 10% in huidverzorgingsproducten. Tot 3% in hand- en voetverzorging. 1-2 % in insectenwerende producten.

Contra-indicatie: De knoflookachtige, zwavelige geur wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren en maakt het puur toepassen soms lastig. Het wordt afgeraden om neem te gebruiken bij zwangerschap of als je zwanger wilt worden.Bij normaal gebruik zijn geen negatieve bijwerkingen bekend.

Recept voor het verdrijven van insecten op planten:
meng 25 ml. Neemolie met 25 ml. emulgator, voeg van dit mengsel 10 ml. toe aan een plantenspuit met lauwwarm water. Goed schudden en de met ongedierte aangetaste planten enige malen bespuiten.

Recept voor badolie:
3 ml. Neemolie mengen met 70 ml. olie naar keuze, bijv. Amandelolie, Avocado-olie of Distelolie, 5 ml. etherische olie naar keuze bijv. Rozenhout, Palmarosa, Hoblad of Lavendel en 13 ml. emulgator. Het mengsel goed roerenen per bad 2 eetlepels toevoegen.

Recept voor muggenverdrijver:
meng 2 ml. Neemolie met 100 ml. Cocosolie en voeg hier naar wens 20 druppels Lavendel en/of 20 druppels Palmarosa aan toe. Dit mengsel op de huid aangebracht houdt muggen op afstand.

Bron: www.anthemis.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s