Groter risico op kanker met korte telomeren

Misschien kunnen artsen in de toekomst het risico op kanker voorspellen door te kijken naar de lengte van telomeren. Mensen met korte telomeren hebben namelijk een verhoogd risico op kanker, vooral op agressieve vormen van kanker. Peter Willeit van de universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) en collega’s beweren dat in JAMA (2010;304:69-75).

Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen. Zij zorgen voor de stabiliteit van chromosomen, waardoor het genoom intact blijft, maar worden bij iedere celdeling telkens iets korter. Gezonde cellen stoppen met delen wanneer de telomeren te kort zijn, tumorcellen doen dit niet doordat zij zelf telomeren kunnen verlengen.

Willeit et al. wilden het idee toetsen dat cellen met korte telomeren sneller ontsporen en dus een verhoogd risico op kanker met zich mee brengen. In 1995 bepaalden zij daarom van 787 personen zonder kanker de telomeerlengte in leukocyten. Zij volgden deze mensen tot in 2005 (de Bruneckstudie, Italië). Op basis van de telomeerlengte deelden de onderzoekers de mensen in 3 groepen in: lang, middel of kort.

In 10 jaar tijd kregen 92 mensen kanker en 44 mensen stierven aan kanker. In vergelijking met de lang-groep was het risico op kanker in de middel-groep 2 maal, en in de kort-groep 3 maal zo hoog, onafhankelijk van andere kankerrisicofactoren. Een korte telomeerlengte verhoogde bovendien het risico op sterfte door kanker en op het krijgen van bepaalde typen kanker met een hoog sterftecijfer, zoals maag-, long- en eierstokkanker.

De auteurs vinden de resultaten niet onverwacht, omdat telomeren chromosomen in gezonde cellen beschermen. Korte telomeren vergemakkelijken chromosomale instabiliteit en dragen mogelijk bij aan maligne celveranderingen. Sommige wetenschappers hopen dat het ingrijpen in de telomeerverlenging door tumorcellen de ultieme behandeling tegen kanker is. Anderen hopen met telomeeronderzoek ooit veroudering tegen te gaan en een bro
n van eeuwige jeugd aan te boren.

Bron: NTVG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s