De darmen: een samenleving op kleine schaal

In onze darmen krioelt het van microscopisch leven. Er bevinden zich in onze darmen ongeveer 100 biljoen bacteriën die onderverdeeld kunnen worden in 500 verschillende soorten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bestaan er ook goede darmbacteriën. In de dunne darm, die instaat voor de opname van voedingsstoffen, zijn dat vooral lactobacillen. In de dikke darm zijn dat debifidobacteriën, die voor de indikking van de ontlasting zorgen.

In een gezonde darm heerst van nature een evenwicht tussen gezonde en ongezonde bacteriën. Je kan het vergelijken met onze samenleving: als destructieve krachten de overhand krijgen op de opbouwende elementen wordt de samenleving ziek. Zo ook onze darm, hetgeen niet zonder gevolgen blijft…

Niet de huid, maar de dunne darm is het grootste orgaan. Als we de darmen met zijn miljoenen darmvlokken konden openleggen, zou deze een heel tennisveld bedekken. Darmvlokken zijn kleine uitstulpingen in het darmslijmvlies die verbonden zijn met minuscuul kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes nemen de voedingsstoffen uit onze voeding op, waarna ze in de bloedbaan terechtkomen en door ons lichaam kunnen worden benut. Maar bij een onevenwicht tussen deze darmbacteriën krijgen de microbenvrij spel en kunnen deze zich via de darmvlokken over ons gehele lichaam gaan verspreiden.

De belangrijkste microben zijn:

 • virussen & bacteriën
 • parasieten
 • gisten en schimmels (bijv. candida)

Bovendien kunnen ongezonde bacteriën op zich onschadelijke voedingselementen omzetten in kankerverwekkende stoffen. Paracelsus, de vader van de moderne geneeskunde, wist het reeds in de zestiende eeuw: “De dood zit in de darmen”. Gek dat we dat vergeten zijn!

Veel ziekten en aandoeningen zijn terug te leiden naar galstenen die de systemen in het lichaam blokkeren, waardoor virussen, schimmels en bacteriën vrijspel hebben en de aandoeningen alleen maar verergeren. Galstenen in de lever vormen een van de hoofdredenen waarom mensen ziek worden en maar moeilijk van een ziekte herstellen. Zowel verzuring, vergiftiging, virussen, schimmels of bacteriën kunnen verstoppingen in onze nieren, darmen en gal- of lever veroorzaken.

Het is belangrijk dat u zelf actief de verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen gezondheid. Dat kan door uw lichaam grondig te reinigen. Om uw lichaam te reinigen is het belangrijk om eerst een darm- en nierreiniging te doen, gevolgd door een leverreiniging, zodat uw lichaam zich kan herstellen.

Darmklachten

De dikke darm neemt mineralen en water op. Als het vlies van de dikke darm is aangetast door plaque kan het geen mineralen opnemen (evenmin als bepaalde vitamines). Een slechte stoelgang veroorzaakt vermoeidheid, waardoor u op de lange termijn geen energie meer heeft om de dag te beginnen. Een verstopte dikke darm veroorzaakt ziekten die te maken hebben met voedingstekorten. Zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, deze ziekte wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel die meestal het laatste deel van de darmen treft. Over de precieze oorzaak is nog altijd weinig geweten, maar wat al lang vermoed wordt – dat het om een mycobacterie zou gaan – lijkt te worden bevestigd. Met andere woorden: de ziekte zou veroorzaakt worden door een microbiële infectie. De ziekte van Crohn is een frequente aandoening die bij beide geslachten voorkomt, meestal tussen 20 en 40 jaar. De ontsteking zou auto-immuun zijn van aard. De symptomen zijn diarree en buikpijn, die vaak gepaard gaan met gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts en rectale pijn. De ziekte verloopt via opstoten, en er kunnen zich zweren vormen. De ziekte van Crohn is een aandoening aan de darmen. Het is raadzaam een darm, nier en daarop volgend een leverreiniging te doen, zodat het lichaam zich kan herstellen. Na de darmreiniging is het belangrijk de darmen te onderhouden.

Voldoende zuiver water drinken speelt een belangrijke rol. Veel darmklachten worden veroorzaakt doordat chemicaliën van groenten en fruit niet door onze darmen afgebroken kunnen worden. Regelmatig vlees eten op een dag zorgt ervoor dat onze gal, onverteerd voedsel laat liggen en opnieuw begint met het verteren van hetgeen we net gegeten hebben. Onverteerde voedselresten verstoppen hierdoor de dikke darm, waardoor plaque aan de binnenwand van de darm ontstaat. Hierdoor kan onze dikke darm geen vitaminen en mineralen meer opnemen. Het is daarom aan te bevelen om na de darmreiniging een leverreiniging te doen, zodat uw lichaam werkelijk de kans krijgt zichzelf te herstellen. Het is erg belangrijk om uw dikke darm te reinigen binnen drie dagen na iedere leverzuivering.

Welke darmreinigingen zijn er:

 • Colon hydrotherapie, bij colonhydrotherapie wordt gefilterd water op lichaamstemperatuur met een lichte, niet waarneembare druk via de anus in de dikke darm gevoerd. Samen met het aangekoekte materiaal wordt het water door de natuurlijke peristaltische beweging van de darm weer naar buiten gevoerd.
 • Tarwegras shot, elke ochtend
 • Drink veel zuiver water, kruidenthee en versgeperst groente- en vruchtensap. Drink minder koffie en zwarte thee.
 • Neem 3 x per dag psyllium vezels met water. Deze vezels ontrekken gifstoffen uit de darmen.
 • Probeer zo gezond mogelijk te eten. Vermijd voor het beste resultaat slijmvormende voedingsmiddelen zoals: melkproducten (yoghurt, kwark, room, kaas, etc.), witte rijst, meelproducten (pasta, bami, koek, gebak, witbrood, etc), junkfood, kant-en-klaarproducten, suiker, chocola en ander snoep. Neem in plaats daarvan meer vers fruit, groenten, noten, zaden en pitten, avocado, olijfolie, salades met een dressing van olijfolie, citroensap, kruiden en knoflook en vers geperste groente- en fruitsappen. Als u vlees eet, kies dan bij voorkeur voor biologische kip of verse vis of laat het tijdens de kuur helemaal achterwege.
 • Het is ook mogelijk om een korte periode te sapvasten en/of alleen rauwe voeding te eten.
 • Zorg verder voor voldoende lichaamsbeweging (een half uur tot een uur wandelen per dag is bijvoorbeeld prima).
 • Groene klei, 2x per dag innemen.
 • wil je geen colon therapie doen? Probeer dan eens een klysma s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s